Dakleer vervangen
Het vervangen van dakleer is een cruciale taak bij renovatie- en verduurzamingsprojecten. Of het nu gaat om verouderd materiaal, schade of het voorkomen van schade: het tijdig vervangen van het dakleer kan de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen.
Bij een inspectie kijken we eerst of overlagen mogelijk is. Indien dit niet mogelijk blijkt, gaan we over tot volledige vervanging van de isolatie en het dakleer, oftewel een volledige renovatie. In deze blog gaan we dieper in op deze volledige renovatie. We geven een kijkje achter de schermen bij dakprojecten en informeren bouwprofessionals over dit proces.
Voorkom lekkage en vervang het dakleer tijdig
Bij het in kaart brengen van de benodigde werkzaamheden bij een project is het ook belangrijk te kijken naar de staat van het dak. Er kunnen verschillende redenen zijn om ervoor te kiezen om het dakleer te vervangen. Ouderdom, beschadiging en slijtage zijn de belangrijkste redenen. Hierdoor kan lekkage ontstaan wat grote (financiële) gevolgen heeft.
Dakleer kan tot 30 jaar meegaan
De gemiddelde levensduur van dakleer is 20 tot 30 jaar. Om dit te realiseren is regelmatige inspecties en onderhoud noodzakelijk. Hiermee monitoren we de conditie van het dakleer en sporen we problemen vroegtijdig op. Hoe lang het dakleer precies meegaat is namelijk van veel factoren afhankelijk. Denk aan de kwaliteit van het materiaal, installatie en schades door weersinvloeden. Door dit te monitoren en waar nodig vroegtijdig in te grijpen verlengen we de levensduur van het dak aanzienlijk.
Er worden verschillende stappen doorlopen
Het vraagt een gestroomlijnd proces om het dakleer zo efficiënt mogelijk te vervangen. Uw dakdekker zet hierin 6 stappen:
- Inspectie van het bestaande dak
- Verwijderen van het oude dakleer
- Schoonmaken en voorbereiden van het dakoppervlak
- Aanbrengen van de nieuwe onderlaag en isolatie
- Aanbrengen van het nieuwe dakleer, het bevestigen en afdichten van de randen en naden
- Eindcontrole en oplevering
Er zijn meerdere soorten dakleer
Er zijn veel verschillende soorten dakleer beschikbaar. We noemen graag de meest voorkomende, en tevens de materialen waar Daktec mee werkt:
- Bitumen: Bitumen is het meest voorkomende dakbedekkingsmateriaal voor platte daken. Het heeft veel voordelen. Denk aan duurzaamheid, het materiaal is extreem sterk en weersbestendig, onderhoudsvriendelijk en zeer geschikt als ondergrond voor groendaken. Veel van deze voordelen heeft Bitumen te danken aan het feit dat bitumen 2-laags wordt aangebracht.
- PVC: PVC staat bekend om zijn duurzaamheid en witte kleur dat zonlicht reflecteert. Omdat het materiaal lichtgewicht is, belast het de dakconstructie weinig tot niet. Daarnaast is het milieuvriendelijk en onderhoudsarm.
- EPDM: Resitrix EPDM is speciaal ontworpen om aan de eisen van moderne bedrijfsgebouwen te voldoen. Het geeft een zeer lange levensduur en is daarmee duurzaam. Ook geeft het een goede isolatie en is milieuvriendelijk
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het vraagt wat voorbereiding voor het vervangen van dakleer. Uw dakdekker kan het volledige proces, van inspectie tot oplevering verzorgen. Indien gewenst kan uw dakdekker zelfs een kraan of steiger regelen wanneer deze niet al aanwezig is op uw project. Wel is het als bouwprofessional belangrijk rekening te houden met het aanvragen van vergunningen en het treffen van maatregelen m.b.t. de flora en fauna regelgeving.
Tip: Begin hier op tijd mee! Beide kunnen maanden tijd in beslag nemen en zonder kan het project niet van start gaan.
Veelvoorkomende problemen bij het vervangen van dakleer
Als professioneel dakdekkersbedrijf gaan wij voor een zorgeloos proces. Wij zien dat onjuiste installaties, slechte afdichting van naden en randen en onvoorziene schade aan de dakconstructie veelvoorkomende problemen zijn. Deze problemen kunnen makkelijk worden voorkomen door een grondige voorbereiding en hoogwaardige materialen. Regelmatige inspecties voor- tijdens en na het vervangen van het dakleer zijn van groot belang.
Duurzaamheid van het nieuwe dakleer maximaliseren: zo doet u dat!
Om de duurzaamheid van het nieuwe dakleer te maximaliseren is het van belang dat de vervanging door een professioneel dakdekkersbedrijf wordt uitgevoerd. Dit voorkomt problemen aan de voorkant. Daarnaast is het belangrijk (zoals eerder genoemd in deze blog) regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan het dakleer. Denk hierbij aan het schoonmaken van het dakoppervlak, het direct repareren van kleine beschadigingen en het controleren van de waterafvoer. Dit kan de levensduur en garantieperiode van het dakleer aanzienlijk verlengen. Daarom is het altijd verstandig een onderhoudscontract af te sluiten bij uw dakdekker.