Soorten dakbedekking
Een dakbedekking beschermt de woning, of pand tegen allerlei Nederlandse weersomstandigheden. Wat ligt er op uw dak? Welke soorten dakbedekking zijn er eigenlijk? Wat soort is er geschikt voor op mijn dak? Moet het dak vervangen worden en wat kan er dan het beste op geplaatst worden? Allemaal logische vragen, waar we niet dagelijks mee bezig zijn. Want zeg nu zelf, hoeveel weten we eigenlijk van dakbedekking af?
Er zijn verschillende soorten dakbedekking. Voor zowel de platte daken als (licht) hellende daken zijn er verschillende soorten. In dit artikel helpen wij u graag naar de zoektocht van de soorten dakbedekkingen en welk soort dak u mogelijk heeft.
Soorten dakbedekking platdak
Nederland telt zo’n ca 400.000.000 m2 aan platte daken, jaarlijks komt er zo’n 10–15.000.000 m2 bij. Veel daarvan zijn bitumen daken. Maar het kan ook EPDM, PVC of groendak zijn. Elk soort heeft z’n voordelen en nadelen en hebben een verschillende levensduur. Echter kan het ook zijn bij niet goed onderhoud of een storm dat het dak eerder aan vervanging toe is. De gemiddelde platte daken gaan 20 tot 25 jaar mee.
Bitumen dakbedekking
Bitumen dakbedekking is de meest voorkomende soort platdak bedekking. Dit ligt vaak op een uitbouw, een huis met platdak, schuurtje of fietsenhokje en bedrijfspanden. Bitumen dakbedekking heb je in twee verschillende soorten, APP en SBS. Bitumen dakbedekking gaat zo’n 20 tot 25 jaar mee. In die tussentijd kunnen er lekkages ontstaan worden, deze valt vaak makkelijk te repareren. Mocht het dak verouderd zijn en er meerdere lekkages aanwezig zijn, verzoeken wij de dakbedekking te vernieuwen.
Voordelen van bitumen dakbedekking zijn:
- Het is een goede kwaliteit dakbedekking soort
- Hoge waterdichtheid
- UV-bestendig
- Levensduur tot wel 25 jaar
- Toepasbaar op gebruikersdaken
- Geschikt voor nieuwbouw daken
- Makkelijk te repareren
EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking wordt in tegenstelling tot bitumen dakbedekking föhnend aangebracht. De hetelucht föhn zorgt ervoor dat de dakbedekking hecht aan de onderlaag, er is dus geen brander nodig. EPDM dakbedekking is enorm elastisch en UV-bestendig. Hierdoor geeft deze dakbedekking een iets langere levensduur.
Bitumen dakbedekking worden in stroken gelegd, echter wordt EPDM vaak in één folie gelegd. Dit om eventuele risico van waterlekkage te voorkomen. Door de elasticiteit van de EPDM dakbedekking kunnen er minder snel scheuren ontstaan.
EPDM dakbedekking herken je vaak aan dat het kunststofdakbedekking is. Bitumen is meer ruwer.
PVC dakbedekking
PVC dakbedekking is een fijne dakbedekking soort en is in verschillende kleuren te verkrijgen. Hierdoor heeft het goede voordelen voor onder andere de UV-straling. Een mooi voorbeeld hiervan is witte PVC dakbedekking, dit houdt de warmte tegen om naar binnen te gaan. Ideaal voor in de warme zomer periode. Ook heeft het een mooie uitstraling hierdoor.
Een PVC dakbedekking bestaat uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Het materiaal wordt vaak toegepast om platte daken of met een lichte hellingsgraad. Het materiaal heeft een mooie toevoeging, het is erg soepel materiaal. De dakbedekking kan uitzetten of krimpen bij verschillende Nederlandse weersomstandigheden. Het materiaal is licht, maar erg sterk. Voordelen van een PVC dakbedekking zijn:
- Moderne uitstraling
- Onderhoudsvriendelijk
- Brandveiligmateriaal (wordt op het dak gelijmd of geföhnd in plaats van gebrand)
- Het reflecteert zonlicht (UV-straling)
PVC is uitermate geschikt voor bedrijfspanden, maar ook zeker huizen met een platdak.
Sedum dakbedekking
U bent het vast een keer tegengekomen, gezien het steeds vaker geplaatst wordt: een groen dak! Deze is snel te herkennen. Op het dak zijn sedumtrays gelegd, een echt duurzaam dak dus. Een groendak kent vele voordelen:
- Langere levensduur dakbedekking (tot wel 60 jaar!)
- Duurzame leefomgeving
- Stimulering biodiversiteit
- Regenwaterretantie
- Verkoeling van huis en stad
- Warmteregulerend
- Geluidsisolatie
Voor het aanleggen van een groendak is er een goede basis nodig, in de meeste gevallen is dat een bitumen dakbedekking. Ook moet de constructie van het gebouw of huis het sedum kunnen dragen. Gezien de minimale bij lichtgewicht trays al een gewicht hebben van bijna 60 kilo per m². De gemiddelde dakbedekking van bitumen gaat 20 tot 25 jaar mee, is deze verouderd? Dan zal er eerst een nieuwe bitumen laag over het dak geplaatst worden, voordat het sedum geplaatst kan worden. Is het sedum geplaatst, gaat het dak wel mee tot 60 jaar! Een goede investering niet?
Hellend dakbedekking
Bijna in elk rijtjeshuis zit wel een dakpannen dak op. Dakpannen hebben een lange levensduur en geeft een extra verdieping aan een woning, namelijk de zolderruimte. De levensduur van een keramische pannendak is 75 jaar, betonnen dakpannen gaan ongeveer 40 jaar mee. Mochten dakpannen toe zijn aan vervanging, ontstaan er lekkages op het plafond van de zolder. Door op de dakpannen te tikken kan je horen aan het geluid of ze aan vervanging toe zijn. Bij een heldere klank zijn ze vaak nog goed, met een doffere klant kan er vocht in de pannen zitten en zijn ze toe aan vervanging.
Onze vestiging in Meppel is alleen gespecialiseerd op het gebied van platte en hellende daken.
Dakinspectie
Zijn er lekkages ontstaan aan uw dak? Of is het dak verouderd? Dan adviseren wij een dakinspectie te laten uitvoeren door een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf. Door het uitvoeren van een dakinspectie kunt u kaart brengen wat de staat is van het dak. Is het dak toe aan onderhoudt? Moet er een reparatie uitgevoerd worden? Of het dak zelfs toe aan vervanging? Dit is belangrijk om te weten.
Wij helpen u graag bij het uitvoeren van een dakinspectie.
Over Daktec en contact
Bent u er niet uitgekomen welk dak u heeft, of wilt u graag advies hebben over wat voor dakbedekking geschikt is voor uw dak? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag de mogelijkheden van uw dak. Hoe deze vervangen kan worden, hoe was de lekkage kunnen oplossen, maar ook hoe wij u dak duurzaam kunnen maken!
Vul het contactformulier in, of neem direct contact op via 0800 – 0556.